Transjouren i Malmös stadgar
§1 Syfte & Ändamål
Transjouren i Malmö är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar för ett jämställt samhälle fritt från våld med utgångspunkt i en feministisk och intersektionell grundsyn. Föreningen följer demokratiska principer, verkar för en icke-hierarkisk struktur och baseras på medlemmarnas samtycke. Transjouren i Malmös syfte är att stötta och stärka unga transpersoner och ickebinära.
§2 Föreningens verksamhet & Räkenskapsår
Verksamheten består av stödverksamhet, utbildning och opinionsbildning. Räkenskapsåret är detsamma som kalenderåret, 1 januari till 31 december. Verksamhetens finansiella resurser och andra tillgångar är ett medel, inte ett mål, för att uppnå föreningens syfte.
§3 Firmateckning
Transjouren i Malmö tecknar föreningens firma två i förening. Firmatecknare väljs av styrelsen.
§4 Medlemskap
För att bli medlem i Transjouren i Malmö ska en identifiera sig som transperson, ickebinär och/eller tjej och vara mellan 18 och 35 år. Som medlem behöver en också:
- ha fullföljt grundutbildningen
- ha godkänt policy, värdegrund och stadgar
- ha skrivit under tystnadslöfte och engagemangskrav
- ha betalat medlemsavgift eller blivit befriad från den
- delta på stormöten
- vara med i minst en arbetsgrupp
Anställd kan vara medlem utifrån samma krav som ovan förutom att den inte berörs av den övre åldersgränsen.
Medlem kan pausa sitt medlemsskap i max en termin åt gången. Att vara på paus innebär att medlemmen inte förväntas komma på stormötena eller vara med i en arbetsgrupp. Medlemma behåller dock sitt medlemsskap i alla andra bemärkelser.
§5 Organisation och beslutsmandat
Transjouren i Malmö är en medlemsstyrd organisation. Transjouren i Malmös beslutsfattande organ, i fallande ordning, är:
- Årsmöte
- Styrelse
- Stormöte
- Arbetsgrupp
§6 Årsmöte
Årsmötet är Transjouren i Malmös högsta beslutande organ. Årsmötet ska hållas senast den 31 mars varje år. Kallelse till årsmöte ska skickas ut skriftligen till alla medlemmar minst fem veckor före årsmötet. Alla medlemmar har motionsrätt. Motioner ska skickas till styrelsen senast tre veckor innan årsmötet. Årsmötets handlingar ska skickas ut till alla medlemmar minst två veckor före årsmötet. Minst hälften av Transjouren i Malmös aktiva medlemmar måste närvara för att årsmötet ska vara giltigt. Beslut på årsmötet fattas med minst två tredjedelars majoritet. Alla medlemmar har en röst.
Dagordningen på årsmötet ska innehålla men är inte begränsad till följande punkter:
1. Mötet öppnas
2. Fråga om mötets giltighet och röstlängd
3. Val av mötesfunktioner
- Mötesunderlättare
- Sekreterare
- Två justerare tillika rösträknare
4. Godkännande av mötets dagordning
5. Fastställande av verksamhetsberättelse
6. Fastställande av ekonomisk redovisning
7. Föredragande av revisionsberättelse
8. Ansvarsfrihet för föregående år
9. Motioner och propositioner
10. Fastställa verksamhetsplan för aktuellt år
11. Fastställa budget för aktuellt år
12. Val av styrelse
13. Val av valberedning
14. Val av revisorer
15. Övrigt
16. Mötets avslutande
På förfrågan av minst 1⁄3 av Transjourens i Malmös medlemmar ska styrelsen kalla till extrainsatt årsmöte. Vid extrainsatt årsmöte behöver inte punkt 5-15 behandlas, i övrigt gäller samma regler som ovan beskrivet för ordinarie årsmöte.
§7 Revisorer
Transjouren i Malmö har två lekmannarevisorer som väljs in på årsmötet för aktuellt år. De ska avge en revisionsberättelse som är ett underlag för nästkommande årsmöte att ta beslut om styrelsens ansvarsfrihet.
Transjouren i Malmö har en auktoriserad revisor som väljs in på årsmötet för nästkommande år. Den avger en revisionsberättelse som är ett underlag för bidrag som kräver detta.
§8 Valberedning
Transjouren i Malmö har en valberedning som väljs på årsmötet för ett år i taget. Uppdraget som valberedning består av minst två personer. Alla medlemmar, förutom anställda, i Transjouren i Malmö är valbara till valberedningen. Valberedningen ska ta fram ett förslag till styrelse, valberedning och lekmannarevisorer. Förslaget ska vara styrelsen tillhanda tre veckor innan årsmöte. Valberedning kan inte föreslå sina egna ledamöter eller anställda till styrelseuppdrag.
§9 Styrelse
Transjouren i Malmö har en styrelse, som väljs på årsmötet för ett år i taget. Styrelsen består av minst fyra och max åtta personer. Alla medlemmar, förutom anställda, i Transjouren i Malmö är valbara till styrelseuppdrag. Styrelsen är Transjouren i Malmös beslutsfattande organ mellan årsmöten. Styrelsen består av ordförande och kassör samt av övriga ledamöter med varierande ansvarsområden.
§10 Stormöte
Stormötet är Transjouren i Malmös största medlemsmöte mellan årsmöten. Alla medlemmar är välkomna på stormötet och alla medlemmar får också lägga till punkter på stormötets dagordning. Transjouren i Malmö eftersträvar konsensus, om detta inte går att uppnå är stormötet beslutande med två tredjedels majoritet av närvarande medlemmar. Stormöten ska hållas minst var sjätte vecka med undantag för semestertid.
§11 Arbetsgrupper
Transjouren i Malmös arbetsgrupper är föreningens verkställande organ och har beslutanderätt inom sina verksamhetsområden. Transjouren i Malmö har både permanenta och tillfälliga arbetsgrupper som inriktar sig på specifika verksamhetsområden.
§12 Uteslutning
Medlem som skadar eller motarbetar föreningen eller dess ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen kan uteslutas. Uteslutande av medlem kan enbart ske på ett årsmöte. Beslut om uteslutning får inte fattas förrän medlemmen fått tillfälle att yttra sig gällande grunderna för uteslutning. I beslutet ska skälen för uteslutning redovisas.
§13 Stadgeändring
Ändring av Transjouren i Malmös stadgar kan endast ske på årsmötet efter inlämnande av motion eller proposition. Ändringar av föreningens stadgar om stadgeändringar (§ 13) och upplösning (§ 14) kräver samma beslut på två av varandra följande årsmöten varav minst ett ska vara ordinarie.
§14 Upplösning
Transjouren i Malmö kan upplösas om minst två tredjedelar av närvarande medlemmar beslutar så vid två på varandra följande årsmöten, varav minst ett ska vara ordinarie. Vid det senare mötet tillsätts en kommission för att genomföra nedläggningen och då beslutas om hur föreningens eventuella tillgångar ska fördelas. Föreningens tillgångar ska tillfalla en eller flera verksamma föreningar med liknande ändamål som Transjouren i Malmö.