Vilka är vi? 

Vi på Trans- och Tjejjouren i Malmö är inga experter, vi är inga psykologer eller kuratorer. Vi är medmänniskor, vi är transpersoner, icke-binära och/eller tjejer som lyssnar och stöttar andra transpersoner, icke-binära och/eller tjejer. 

Trans- och Tjejjouren i Malmö är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar för ett jämställt samhälle fritt från våld, med utgångspunkt i en feministisk och intersektionell grundsyn. Våra verksamhetsområden är stödverksamhet, utbildning och opinionsbildning.

Vi har varit verksamma sedan 2000 och har genom chatt och mail, och tidigare via telefon, stöttat tusentals unga personer som av olika anledningar behövt någon att prata med. Det kan handla om exempelvis våld, psykisk ohälsa, ätstörningar, frågor kring sexualitet och/eller könsidentitet, mobbing, frågor om kroppen, ensamhet eller självskadebeteende.

Trans- och Tjejjouren i Malmö arbetar även förebyggande genom att besöka skolor, delta i festivaler, events, mässor och liknande. Läs mer om det här och kontakta oss på info@tjim.se för att boka oss. 

Vilka är vår målgrupp? 

Den huvudsakliga målgruppen för Trans- och Tjejjouren i Malmö är unga personer som identifierar sig som transpersoner, icke-binära och/eller tjejer och kvinnor i åldern 12-30 år.

Den som hör av sig till oss kan alltid vara helt anonym, vi har tystnadslöfte och ingen anmälningsplikt. Däremot kan vi hjälpa till med exempelvis polisanmälan eller kontakt med berörda myndigheter om den stödsökande skulle vilja det. Vi agerar alltid på den stödsökandes villkor och utifrån den personens önskemål.

Alla transpersoner, icke-binära och/eller tjejer och kvinnor som har fyllt 18 år till och med året de fyller 35 år är välkomna att bli medlemmar i jouren. Det krävs inga förkunskaper för att bli medlem i Trans- och Tjejjouren i Malmö, men alla medlemmar har genomgått vår grundutbildning. Läs mer om att bli medlem här.

Genom jämlikt bemötande arbetar Trans- och Tjejjouren i Malmö för att stötta både de som söker sig till oss för stöd och våra egna medlemmar.

Här finns våra stadgar och värdegrund.




















Chatta med oss

När du skriver till oss kan du alltid vara helt anonym och vi har tystnadslöfte, vilket betyder att det du berättar alltid stannar mellan oss. Vi för inga journaler och ställer inga krav på dig. Vi som svarar på mail och i chatten är transpersoner, icke-binära och/eller tjejer. Du kan prata med oss om precis vad som helst, inget är för stort eller för litet och oavsett vad du vill prata om så tycker vi att det är viktigt! Vi lyssnar, vi tar dig på allvar, vi står på din sida och stöttar dig. 

Vår chatt är öpppen:

tisdagar kl. 19-21
lördagar kl. 19-21  

För tillfället har chatten höststängt på lördagar!
När chatten är öppen hittar du den längst ner i högra hörnet.

På lördagar är det ofta många som loggar in och därför kan det vara lite längre väntetid för att chatta. Ibland krånglar tyvärr vår chatt, prova gärna att logga in igen om du skulle bli utloggad. Du kan alltid maila oss på prata@tjim.se.

När vår chatt är stängd finns det oftast någon annan jour som har sin chatt öppen. På ungasjourer.se finns kontaktuppgifter till landets alla trans-, tjej- och ungdomjourer listade. 

Idag finns det, inklusive oss, sex stycken transinkluderande jourer: Helsingborgs tjej- och transjour, Tjej- och transjouren i Lund, Indrajouren, Stjärnjouren & Uppsala tjej- och transjour

Maila oss

Du kan när som helst maila oss på prata@tjim.se och få svar inom två arbetsdagar. Via mail kan du också få en personlig kontakt, så det alltid är samma person som svarar dig. 




















































Grundutbildning

Vill du engagera dig ideellt i Trans- och Tjejjouren i Malmö? Vi är alltid intresserade av nya peppade personer att tillsammans driva jouren framåt med!

För att bli medlem i Trans- och Tjejjouren i Malmö behöver du genomgå vår grundutbildning, vilken består av en introduktionshelg och en kväll där du tillsammans med andra nya medlemmar diskuterar ämnen som är viktiga för det kommande jourarbetet.

Det finns inga krav på förkunskaper, vi har alla olika tidigare erfarenheter och under utbildningen ligger fokus på att vi utbyter kunskap och lär av varandra. Alla transpersoner, icke-binära och/eller tjejer och kvinnor som har fyllt 18 år till och med året de fyller 35 år är välkomna att bli medlemmar i jouren.


Vad kan jag göra som medlem?

Trans- och Tjejjouren i Malmö är en medlemsstyrd organisation, vilket innebär att vi som är medlemmar tillsammans bestämmer vad vi vill göra. Du kan till exempel engagera dig inom följande områden:

• Stödverksamhet där du svarar på mail och chatt 
• Vidareutbildning för aktiva medlemmar 
• Styrelsearbete 
• Utåtriktad verksamhet, till exempel besöka skolor och fritidsgårdar
• Utforma PR-material
• Sociala medier och hemsida
• Anordna föredrag och temadagar


Hur anmäler jag mig till grundutbildningen?

Innan grundutbildningen håller vi ett digitalt infomöte, där du får veta mer om jouren och vårt arbete. Nästa grundutbildning är 7-8 september samt 11 september. Du kan anmäla ditt intresse redan nu genom att fylla i det här formuläret så kontaktar vi dig med mer information när det närmar sig.

Har du några frågor om utbildningen eller om jourarbetet kan du alltid maila oss på info@tjim.se!

Vi frågade våra medlemmar “vad är det bästa med jouren?”, detta är deras svar:


“Åh för mig finns det flera bra saker, dels alla fina människor som jag får möta och lära känna. En trygg plats där jag jag kan vara mig själv samtidigt som jag hela tiden får nya perspektiv som både breddar min förståelse och kunskap men det har också lett till att jag känner mig starkare i vad jag står, gör och varför. Det är en plats för gemenskap där jag dels kan vila, samla kraft och styrka till att fortsätta kämpa för ett inkluderade samhälle för transpersoner och tjejer!”

“Hade velat vara volontär på jouren länge men sparken i röven var en TJIM-affisch på en toalett!”

“När jag fyllde 18 år bestämde jag mig för att söka till jouren. Jag kände att jag ville engagera mig i en feministisk förening där jag kunde känna att jag gjorde skillnad. Men det absolut viktigaste för mig var att få möjlighet att känna att jag kunde bli den vuxna personen som jag själv hade behövt när jag var ung.”

“Jag ville engagera mig i någon form av organisation som arbetar med ungdomar. När jag hittade Trans- och tjejjouren i Malmö insåg jag att den hade allt jag ville ha. Utöver att inrikta sig på stöd till transpersoner, ickebinära och tjejer var jouren också ute och höll workshops, vilket jag tyckte lät roligt. Dessutom verkade jouren vara en fin plats där jag kunde känna mig välkommen (vilket jag verkligen gör!!!).”

“Det bästa med Trans- och Tjejjouren i Malmö är att det finns en genuin vilja att hela tiden göra jouren och världen bättre. Alla jobbar med att ta hand om varandra och det är en fantastisk grupp att arbeta med, men vi är också ständigt redo att ifrågasätta oss själva och fråga oss vad vi kan göra ännu bättre, hur vi kan inkludera fler i arbetet!”































































Kontakt

För att samverka, boka oss eller ställa frågor når du oss lättast på info@tjim.se, eller genom att ringa oss på 0793-48 21 46. Vårt organisationsnummer är 846501-6882. 

Vill du att vi kommer till din skola och pratar om transinkludering? Vill du att vi besöker din fritidsgård och pratar om vår verksamhet, feminism, gemenskap, relationer eller något annat? Planerar du att anordna bokbord och samla olika feministiska organisationer? Planerar du någon annan typ av event där du tycker att vi passar? Vill du ha informationsmaterial om stödet vi erbjuder? 

Vi vill besöka så många verksamheter som möjligt och du är mer än välkommen att kontakta oss för att se vad vi kan erbjuda just er! Alla besök är kostnadsfria. 


Vad erbjuder vi? 


Workshop: Transinkludering - behov och bemötande

TJIMs workshop Transinkludering - behov och bemötande är ett grundläggande pass riktat till föreningar och yrkesverksamma som möter transpersoner i sin verksamhet. Passet går igenom begrepp som trans och cis, pronomen, könsidentitet, jurdiskt kön, socialt kön och biologiskt kön och innehåller interaktiva moment där deltagarna får relfektera kring vilka behov som kan finnas just inom deras verksamhet för att jobba mer transinkluderande. Passet hålls på svenska, är en och en halv timme långt och innehåller en paus.

Några röster från utvärderingarna:  

“Det är bra att ni tar upp detta ämnet då vissa inte kan det så bra. Det bryter normer och normaliserar något som borde vara normaliserat.”

“Fick en bättre kunskap om hur transpersoner behandlas i vårt samhälle.”

“Lättsamt, Viktigt och informativt på samma gång. ”


Workshop: Makt & normer

Den här workshopen håller vi för grupper på max 15 personer, för elever av alla kön. Vi pratar om vad härskartekniker är, hur en känner igen dem och vilka främjartekniker det finns att ta till som motstånd. Vi pratar också om vad normer är och hur de påverkar oss och vad vi kan göra för att inte personer utanför normerna ska diskrimineras. 

Presentation

Vi kommer mer än gärna till din verksamhet och berättar om vår jour och det stöd vi erbjuder! Kanske arbetar du som kurator på en skola och vill träffa oss för att veta vilka du hänvisar vidare till om du ger elever vårt informationsmaterial. 

Bokbord

Vi har tidigare haft bokbord på exempelvis Feministisk festival, olika mässor och i skolsammanhang. Vi uppskattar verkligen  möjligheten att nå ut till fler som behöver stöd! 

Event

Vi har tidigare t.ex. deltagit på Malmö Pride, Lundapride, Ung festival och Malmöfestivalen. 









































Tycker du att vår förening är viktig? 

Vill du stötta oss, men har inte möjlighet att bli volontär? Det finns flera sätt du kan hjälpa oss. Har du kompetens inom ett område du tror att vi kan ha nytta av, och vill dela med dig? Tveka inte att höra av dig till oss. 

Du kan också stötta vårt arbete genom att swisha 1230681338 eller genom att sätta in en donation på bankgiro 5174-0348.

Vill du ge bort en donation som gåva?
Swisha oss eller sätt in valfri summa på vårt bankgiro och ladda ner ett gåvobevis nedan. 

  
Ladda ner bilden genom att högerklicka på bilden ovan och klicka på “Spara bild som...”

Dina pengar går bland annat till att hålla vår stödchatt öppen, att hålla workshops och att utbilda nya volontärer - så att vi kan fortsätta vara ett villkorslöst stöd för unga. Tack för ditt bidrag! 


Kontakta oss
0793-482146
info@tjim.se

︎ ︎ ︎
Öppettider i chatten
Tisdagar & Lördagar
19:00-21:00